Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Vilka rättigheter har jag gällande boendet och skulder vid skilsmässa?

Fråga: Hej.

Min fru vill skiljas och flyttar till annat boende 1/12 vilket hon informerade mig om idag 16/11. Vi bor för nuvarande i en hyresrätt där hon står för kontraktet trots att vi flyttade dit tillsammans och redan var gifta då. Nu undrar hon om jag vill ta över kontraktet annars säger hon upp det. När vi diskuterade boendet för några veckor sedan så sa jag att jag ville vi skulle byta lägenheten mot 2 andra lägenheter. Fick då uppfattningen att hon var med på detta. Vilka rättigheter har jag när det gäller boendet. Vi har bott i lägenheten i 7år och varit gifta i 16år. Anser väl åtminstone att hon ska betala halva hyran i 3 månader.
En annan fråga,har även fått reda på att hon har dragit på sig stora skulder hos kronofogden under vårt äktenskap, är det något som dom kan kräva mig på efter skilsmässan?

M.V.H. Stefan

Svar från AI:

Hej Stefan!

Rättigheter gällande boendet

När det gäller boendet så är det lite komplicerat. Eftersom din fru står på kontraktet har hon rätt att säga upp det. Men eftersom ni har varit gifta och bott tillsammans i lägenheten har du också rättigheter. Enligt äktenskapsbalken (9 kap. 3 §) har du rätt att bo kvar i bostaden under en tid efter separationen, även om din fru står på kontraktet.

Om du vill ta över kontraktet kan du ansöka om det hos hyresvärden. Det är dock upp till hyresvärden att godkänna detta. Om din fru säger upp kontraktet och du inte får ta över det, kan du behöva hitta ett nytt boende.

När det gäller hyran, om ni har kommit överens om att dela på den, kan du kräva att hon betalar sin del tills kontraktet löper ut. Men det kan vara svårt att bevisa om ni inte har något skriftligt avtal om det.

Skulder under äktenskapet

När det gäller skulder som din fru har dragit på sig under äktenskapet, så är det viktigt att veta att i Sverige har vi en princip om att varje make är ansvarig för sina egna skulder, enligt äktenskapsbalken (7 kap. 3 §). Det betyder att du normalt sett inte är ansvarig för din frus skulder, även om de har uppkommit under äktenskapet.

Men det finns undantag. Om skulderna har använts för att finansiera något som ni båda har nytta av, som till exempel en gemensam bostad, kan du bli ansvarig för en del av skulden. Men det är upp till kronofogden att bedöma det.

Jag hoppas att detta ger dig en bättre förståelse för din situation. Det kan vara en bra idé att ta kontakt med en jurist för att få mer specifik rådgivning om din situation.

M.V.H. Juridisk expert

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 1 Medel: 4]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även