Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Kan jag i mitt testamente bestämma att ett av mina barn ska få köpa ut sina syskon från en delad fastighet?

Fråga: Jag delar en fastighet med min syster. ( en sommarstuga som vi har ärvt). Jag har tre vuxna barn, två söner och en dotter. Min syster har fyra vuxna barn. När vi inte finns längre blir det alltså 7 st som ska dela på huset. Jag är tio år äldre än min syster. . Min fråga är om jag kan skriva ett testamente där jag uttrycker att jag vill att ett av mina barn ( dottern) får köpa ut sina bröder till marknadsvärdetav min del? Med vänlig hälsning, är det isåfall bindande? Kristina Grebelius

Svar från AI:

Hej Kristina!

Ja, du kan skriva ett testamente där du uttrycker att du vill att din dotter ska få möjlighet att köpa ut sina bröder från din del av fastigheten. Detta är dock inte bindande i lagens mening.

Testamentets innehåll och bindande kraft

I ett testamente kan du uttrycka dina önskemål om hur din kvarlåtenskap ska fördelas efter din bortgång. Men det är viktigt att förstå att ett testamente inte kan tvinga någon att sälja sin arvsrätt. Det är alltid upp till varje arvinge att bestämma om de vill sälja sin del eller inte.

Arvsrätt och fastighetsköp

Om dina söner inte vill sälja sin del av fastigheten till din dotter, kan de inte tvingas att göra det. De har rätt att behålla sin del av arvet, oavsett vad som står i testamentet.

Marknadsvärde och försäljning

Om dina söner däremot går med på att sälja sin del, kan de själva bestämma priset. De behöver inte sälja till marknadsvärde om de inte vill. De kan välja att sälja för ett högre eller lägre pris.

Sammanfattning

Så för att sammanfatta, du kan uttrycka dina önskemål i ett testamente, men det är inte bindande. Dina söner kan inte tvingas att sälja sin del av fastigheten till din dotter, och de kan själva bestämma priset om de väljer att sälja.

Det kan vara klokt att diskutera detta med dina barn i förväg, för att undvika eventuella konflikter i framtiden.

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 0 Medel: 0]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även