Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Är det lagligt att höja lönen från april 2023 om kontraktet började i mars 2023?

Fråga: Hej,
Ja vill fräga, jag började mitt jobb 6. Mars 2023, mitt kontrakt hade ett belopp på 145 SEK/timme, ska min lön höjas från april 2023???

Tack för svaret,

MVH Bernard Drevko

Svar från AI:

Hej Bernard,

Det finns ingen lag i Sverige som automatiskt höjer din lön efter en viss tid. Löneökningar bestäms oftast genom individuella eller kollektiva avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren eller fackföreningen.

Löneökningar genom avtal

Om det finns en klausul i ditt arbetsavtal som säger att din lön ska höjas efter en viss tid, då ska din lön höjas enligt det avtalet. Om det inte finns någon sådan klausul, är det upp till dig och din arbetsgivare att förhandla om en löneökning.

Kollektivavtal

Om du är medlem i en fackförening och din arbetsgivare har ett kollektivavtal med den fackföreningen, kan det finnas regler om löneökningar i det avtalet. Kollektivavtal kan innehålla bestämmelser om regelbundna löneökningar, men det varierar mellan olika avtal.

Förhandling om löneökning

Om det inte finns några regler om löneökningar i ditt avtal eller i ett kollektivavtal, kan du förhandla med din arbetsgivare om en löneökning. Det är en bra idé att förbereda sig för en sådan förhandling genom att ta reda på vad lönenivån är för liknande jobb på andra företag.

Sammantaget

Så, om det inte finns något i ditt kontrakt eller i ett eventuellt kollektivavtal som säger att din lön ska höjas från april 2023, är det inte automatiskt så att din lön höjs. Du kan dock alltid förhandla om en löneökning med din arbetsgivare.

Hoppas det här hjälper!

Med vänlig hälsning,

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 0 Medel: 0]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även