Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Vad ärver min fru om jag dör och vi har särkullbarn och äktenskapsförord?

Fråga: Hej!
jag är gift och har särkullbarn och har inte gemensamma barn med min fru.
vi har gjort äktenskapsförord där står all egendom som vi nu äger och i framtiden förvärvar ska vara vardera makens enskilda egendom.
Om jag dör, vad ska min fru ärva mig?
Om hon ärver mig, kan jag skriva testamente på att hon har inte arvsrätt eller en lite del av mina egendomar?

Mvh
Yasser

Svar från AI:

Hej Yasser!

Om du har särkullbarn och ett äktenskapsförord där all egendom ska vara vardera makens enskilda egendom, så ärver din fru ingenting direkt när du avlider. I stället är det dina särkullbarn som är dina direkta arvingar enligt den svenska Ärvdabalken.

Arvsrätt för särkullbarn

Särkullbarn har alltid rätt att få ut sitt arv direkt efter den förälder som avlidit, detta kallas för ”bråda arvet”. Detta gäller oavsett om det finns ett testamente eller inte. Särkullbarnens rätt att få ut sitt arv direkt kan inte inskränkas genom testamente.

Testamente och äktenskapsförord

Du kan skriva ett testamente där du testamenterar en del av din kvarlåtenskap till din fru. Men det finns en begränsning i hur mycket du kan testamentera. Särkullbarn har rätt till sin laglott, vilket är hälften av det de skulle ha ärvt om det inte fanns något testamente. Om du testamenterar mer än vad som är kvar efter laglotten till din fru, kan särkullbarnen begära jämkning av testamentet.

Äktenskapsförordets betydelse

Ett äktenskapsförord innebär att egendomen är varje makes enskilda, vilket betyder att den inte ingår i en eventuell bodelning vid en skilsmässa. Men vid dödsfall spelar äktenskapsförordet ingen roll för arvet. Det är ärvdabalken och eventuellt testamente som styr vem som ärver.

Sammanfattning

För att sammanfatta, din fru ärver inte dig direkt om du har särkullbarn och ett äktenskapsförord. Dina särkullbarn är dina direkta arvingar. Du kan skriva ett testamente där du ger en del av din kvarlåtenskap till din fru, men du kan inte inskränka särkullbarnens rätt till sin laglott.

Mvh,
Juridisk expert

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 0 Medel: 0]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även