Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Kan ett anställningsavtal vara på prov i ett år i Sverige?

Fråga: Kan anställningsavtalet vara på prov i ett år Jag fick det så här Min fråga är vad som gäller för mig?

Svar från AI:

Hej!

Ja, det är möjligt att ha ett anställningsavtal på prov i ett år i Sverige, men det finns vissa regler och villkor som måste följas.

Regler för provanställning

Enligt lagen om anställningsskydd (LAS), kan en arbetsgivare och en arbetstagare komma överens om en provanställning. Provanställningen får vara högst sex månader. Om inget annat avtalas, övergår provanställningen till en tillsvidareanställning efter sex månader.

Undantag för längre provanställning

Det finns dock undantag där provanställningen kan vara längre än sex månader. Detta gäller om det finns kollektivavtal som tillåter det. Om du är medlem i ett fackförbund eller om din arbetsgivare är bunden av ett kollektivavtal, kan det finnas särskilda regler som tillåter en längre provanställning.

Vad gäller för dig?

Om du har fått ett anställningsavtal på prov i ett år, bör du kontrollera om det finns ett kollektivavtal som tillåter detta. Om det inte finns ett sådant avtal, eller om avtalet inte tillåter en provanställning på ett år, kan det vara olagligt.

Om du är osäker, kan det vara en bra idé att kontakta en jurist eller ditt fackförbund för att få råd. De kan hjälpa dig att förstå vad som gäller i just din situation.

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 0 Medel: 0]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även