Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Vad innebär det för risker att ha ett bolån på en fastighet som står i sambons namn?

Fråga: Min sambo och jag har byggt en gård som är värderad till ca 8 miljoner. Han har gått in med sina arvspengar på 4 miljoner och jag har gått in med ett bolån på 4 miljoner. Fastigheten står 100% på honom. Det innebär att jag har ett lån på 4 miljoner för något jag inte äger. Han vill inte upprätta ett testamente så hans pappa kommer att ärva (vi har inga barn). Han vill heller inte gifta sig. Vad innebär det här för risker för mig? Vad händer vid en separation? Och om jag lämnar gården och förhållandet kan jag komma ur lånet?

Svar från AI:

Hej!

Risker och konsekvenser

Det finns flera risker och konsekvenser i din situation. Eftersom fastigheten står i din sambos namn, har du ingen laglig rätt till den, trots att du har bidragit med hälften av kostnaden genom ditt bolån. Om ni skulle separera, har du ingen automatisk rätt till hälften av fastighetens värde.

Vid separation

Vid en separation skulle din sambo, som ägare av fastigheten, ha rätt att behålla den. Du skulle dock kunna försöka komma överens om en ekonomisk uppgörelse, men det skulle vara upp till din sambo att gå med på det. Om ni inte kan komma överens, kan du behöva ta ärendet till domstol och argumentera för att du har rätt till en del av fastighetens värde på grund av ditt bidrag. Detta kan dock vara en komplicerad och osäker process.

Vid sambons bortgång

Om din sambo skulle avlida utan att ha upprättat ett testamente där du är angiven som arvtagare, skulle hans närmaste släktingar ärva fastigheten enligt den svenska arvsrätten. I ditt fall skulle det vara hans pappa. Du skulle då fortfarande vara ansvarig för ditt bolån, men utan någon rätt till fastigheten.

Att komma ur lånet

Om du lämnar gården och förhållandet, är du fortfarande ansvarig för ditt bolån. Banken kommer inte automatiskt att låta dig komma ur lånet bara för att du inte längre bor i fastigheten. Du skulle behöva komma överens med din sambo om att han tar över ditt lån, eller sälja fastigheten och använda försäljningsintäkterna för att betala av lånet. Om din sambo inte går med på något av detta, kan du behöva ta ärendet till domstol.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis innebär din situation betydande risker. Du har ingen laglig rätt till fastigheten, trots att du har bidragit med hälften av kostnaden, och du är fortfarande ansvarig för ditt bolån även om du lämnar fastigheten. Det är starkt rekommenderat att du söker juridisk rådgivning för att förstå dina rättigheter och möjliga alternativ i denna situation.

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 1 Medel: 2]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även