Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Vad kan man göra när arvtagare vägrar samarbeta kring bostadsrätt?

Fråga: Hej!

Jag frågar för min mamma.

Min mamma miste sin sambo 2018. Det har tagit tid att göra bouppteckningen då hans familj är hemmahörande i Thailand. Den är klar nu och det är hans far, bror och syster som är arvtagarna. Dem hade inga skrivna avtal mellan dem.

Min mammas sambo äger 10% i hennes bostadsrätt. Hon vill få bort hans 10% så att hon själv äger den. Vi har försökt att nå dem på telefon, med brev och nu är min mamma t.o.m i Thailand för försöka få kontakt med dem. Fadern har gått bort så det är systern och brodern som är kvar. Dem vägrar att prata med min mamma och vill inte skriva på något eller att ha något med det hela att göra. Vad ska vi göra?

Mvh Karina Kristiansson

Svar från AI:

Hej Karina,

Det är en komplicerad situation du beskriver. I Sverige finns det lagar och regler som kan hjälpa till i sådana här situationer.

Arv och bostadsrätt

Först och främst, när någon avlider och lämnar efter sig en bostadsrätt, blir bostadsrätten en del av dödsboet. Om din mammas sambo ägde 10% av bostadsrätten, så är det den andelen som nu ingår i dödsboet. Arvtagarna till dödsboet, i det här fallet sambons far, bror och syster, har rätt till sin del av dödsboet.

Köpa ut arvtagarna

Om din mamma vill bli ensam ägare till bostadsrätten, kan hon försöka köpa ut arvtagarnas andel. Det innebär att hon betalar dem ett belopp som motsvarar värdet av deras andel i bostadsrätten. Men för att göra det, behöver hon deras samtycke.

Om arvtagarna vägrar samarbeta

Om arvtagarna vägrar att samarbeta, kan det bli mer komplicerat. I Sverige finns det en lag som heter ”Lagen om tvångsförsäljning av samägd egendom” (1973:1152). Enligt denna lag kan en samägare begära att egendomen säljs om de andra samägarna inte går med på att lösa ut den samägande parten.

Det innebär att din mamma kan ansöka om tvångsförsäljning av bostadsrätten. Om ansökan beviljas, kommer bostadsrätten att säljas och pengarna fördelas mellan samägarna. Din mamma kommer då att få ut sin andel, och arvtagarna kommer att få ut sin andel.

Att ansöka om tvångsförsäljning

För att ansöka om tvångsförsäljning behöver din mamma vända sig till tingsrätten. Det kan vara en bra idé att ta hjälp av en jurist för att göra detta, eftersom det kan vara en komplicerad process.

Det är viktigt att notera att en tvångsförsäljning kan ta tid och kan innebära extra kostnader, så det är en bra idé att överväga alla alternativ innan man går vidare med en sådan ansökan.

Jag hoppas att detta ger er en bättre förståelse för situationen och vilka möjligheter ni har. Lycka till!

Mvh,
Juridisk expert

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 1 Medel: 5]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även