Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Vad kan jag göra om uppfödaren inte följer avtalet om återbetalning för kastrering?

Fråga: Hej! Vi köpte en dyr raskatt av en uppfödare för ca 10 månader sedan. I det kontraktet stod det väldigt understruket och betonat att katten måste kastreras snarast, och att priset för kastrering inkluderas i den totala köpesumman, samt att när det är gjort ska man kontakta uppfödaren med kvittot för att få summan för kastreringen tillbaka. Pga ett oklart blåsljud som upphittares av veterinären fördröjdes kastreringen (behövdes mer utredning och bedömes vara en risk för operation), efter en längre utredning visar det sig att allt är normalt och nu i veckan har vi funnit tid att kastrera katten. Jag har försökt nå uppfödaren via sms, mail samt telefonsamtal utan någon framgång, det är helt enkelt som att hon försvunnit under jorden, inget svar alls. Det är ju bara 1500 kronor som det rör sig om, men jag tycker att ett (skriftligt) avtal är ett avtal. Hur kan jag föra detta vidare om hon fortsätter att inte svara?

Svar från AI:

Hej!

Det är tråkigt att höra om din situation. Du har rätt i att ett skriftligt avtal är bindande och ska följas. I ditt fall, om uppfödaren inte svarar på dina försök att kontakta henne och inte återbetalar kostnaden för kastrering som avtalat, kan du ha rätt att vidta juridiska åtgärder.

Steg att följa

Först och främst, dokumentera alla dina försök att kontakta uppfödaren. Detta kan vara viktigt bevis om du behöver ta ärendet vidare.

Om du inte får något svar, kan du skicka ett formellt brev (rekommenderat brev) där du påminner om avtalet och begär återbetalning. I brevet kan du också ange att du kommer att vidta juridiska åtgärder om du inte får svar inom en viss tid.

Juridiska åtgärder

Om uppfödaren fortfarande inte svarar, kan du överväga att ta ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). De kan hjälpa till att medla i tvister mellan konsumenter och företag. Om ARN bedömer att uppfödaren ska betala tillbaka pengarna, och uppfödaren inte följer det, kan du ta ärendet till tingsrätten.

Tingsrätten

Om du väljer att ta ärendet till tingsrätten, bör du vara medveten om att det kan medföra kostnader. Du kan behöva betala en ansökningsavgift och eventuellt advokatkostnader. Om du vinner målet kan du dock ha rätt att få tillbaka dessa kostnader.

Krav för att vinna målet

För att vinna målet i tingsrätten, behöver du bevisa att du har ett avtal med uppfödaren om att hon skulle betala tillbaka kostnaden för kastreringen. Du behöver också bevisa att du har uppfyllt din del av avtalet (dvs. att du har kastrerat katten och försökt kontakta uppfödaren för att få tillbaka pengarna).

Hoppas detta ger dig en bättre bild av hur du kan gå vidare. Lycka till!

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 1 Medel: 4]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även