Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Vad händer vid misstänkt bidragsbrott hos Försäkringskassan?

Fråga: Ska på förhör om misstänkt bidragsbrott. Är skyldig försäkringskassan 15000:-. När jag ansökte om vabb så fyllde jag i fel dagar och undrar vad kommer att hända nu

Svar från AI:

Hej!

Först och främst, det är viktigt att du är ärlig och samarbetar med Försäkringskassan. Om du har gjort ett misstag och fyllt i fel dagar när du ansökte om vab, kan det räknas som ett bidragsbrott.

Vad är ett bidragsbrott?

Bidragsbrott innebär att du har fått ut bidrag som du inte har rätt till. Det kan vara att du har lämnat felaktiga uppgifter eller inte har berättat om förändringar som påverkar din rätt till bidrag.

Vad händer nu?

Om Försäkringskassan misstänker att du har begått ett bidragsbrott, kommer de att utreda saken. Du kommer att bli kallad till ett förhör där du får möjlighet att förklara dig. Om det visar sig att du har fått för mycket betalt, kommer du att behöva betala tillbaka det.

Vilka är konsekvenserna?

Om det visar sig att du medvetet har lämnat felaktiga uppgifter för att få ut bidrag, kan det leda till straffrättsliga konsekvenser. Enligt brottsbalken 17 kap. 2 § kan bidragsbrott ge böter eller fängelse i högst två år. Om brottet är grovt, kan straffet bli fängelse i minst sex månader och högst sex år.

Vad ska jag göra?

Det bästa du kan göra är att vara ärlig och samarbeta med Försäkringskassan. Om du har gjort ett misstag, förklara det för dem. Om du har fått för mycket betalt, kommer du att behöva betala tillbaka det. Om du inte kan betala tillbaka på en gång, kan du ansöka om att få betala tillbaka i mindre delar.

Kom ihåg att det alltid är bäst att söka juridisk rådgivning i sådana här situationer.

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 0 Medel: 0]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även