Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Kan jag fakturera min gamla arbetsgivare istället för att ta ut lön från bruttopotten?

Fråga: Jag arbetar på ett konsultbolag där vi har en brutto-pott vi kan nyttja för allting inklusive vår egna lön.
Jag ska nu starta eget. Skulle man kunna lagligt, på nått vis, fakturera min gamla arbetsgivare för att slippa ta ut det jag har i bruttopotten som lön?

Svar från AI:

Hej!

Det är möjligt att fakturera din gamla arbetsgivare för tjänster du utför som egen företagare, men det finns vissa regler och krav som måste uppfyllas.

Regler för fakturering

För att kunna fakturera din gamla arbetsgivare måste du först och främst ha startat ett eget företag. Detta företag måste vara registrerat hos Skatteverket och ha ett giltigt organisationsnummer.

När du fakturerar din gamla arbetsgivare måste du utföra en tjänst eller leverera en produkt som motsvarar det belopp du fakturerar. Detta måste vara något som är relevant för arbetsgivarens verksamhet och något som de har behov av.

Skatter och avgifter

När du fakturerar din gamla arbetsgivare kommer du att behöva betala moms på det belopp du fakturerar. Dessutom kommer du att behöva betala skatt på vinsten du gör i ditt företag.

Arbetsrättsliga aspekter

Det är viktigt att notera att om du fakturerar din gamla arbetsgivare istället för att ta ut lön från bruttopotten, kommer du inte längre att vara anställd hos dem. Detta innebär att du inte kommer att ha samma rättigheter och skydd som en anställd, till exempel rätt till semester, sjuklön och arbetslöshetsförsäkring.

Slutsats

Det är alltså möjligt att fakturera din gamla arbetsgivare istället för att ta ut lön från bruttopotten, men det finns vissa regler och krav som måste uppfyllas. Det är också viktigt att tänka på de skattemässiga och arbetsrättsliga konsekvenserna av detta.

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 1 Medel: 1]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även