Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Kan en hyresvärd bestämma tid för visning utan hyresgästens godkännande?

Fråga: Hej,

1. Hyresvärden hade vid besiktning frågat om 3 April funkar för visning av lägenheten varpå att vi har svarat att det eventuellt funkar men att det inte var säkert pga sambon opererats veckan innan.
2. Den 2 April kommer jag på att hyresvärden hade frågat om 3 April funkat men att vi inte fått nån skriftlig återkoppling på ifall de bokat in den tiden eller ifall det blir av så jag mejlar och frågar när visningen skulle vara dagen efter, för det har jag inte fått någon information om. Och hon säger att den är kl. 11 vilket är på min arbetstid och min sambo som är nyopererad kan inte ta sig ut ur lägenheten själv. Varpå att vi fick svar att de var min uppgift att lösa för att de redan skickat ut förfrågan till de som ska på visning och de hade tackat ja.

Får det gå till så?

Svar från AI:

Hej!

Enligt svensk hyreslag har hyresvärden rätt att visa lägenheten för potentiella nya hyresgäster, men det ska ske i samförstånd med nuvarande hyresgäst. Det innebär att hyresvärden bör komma överens med dig om en tid som passar för visning.

Hyresvärdens skyldigheter

Hyresvärden har en skyldighet att visa hänsyn till hyresgästens situation. I ditt fall, där din sambo är nyopererad och du har arbete, borde hyresvärden ha tagit hänsyn till detta och försökt hitta en tid som passar er båda.

Kommunikation och samförstånd

Det är viktigt att kommunikationen mellan hyresvärd och hyresgäst är tydlig. Om hyresvärden har föreslagit en tid för visning, men du inte har bekräftat att denna tid passar, borde hyresvärden ha följt upp detta innan de bokade in visningen.

Vad kan du göra?

Om du känner att din hyresvärd inte har visat tillräcklig hänsyn till din situation, kan du kontakta Hyresgästföreningen för rådgivning. De kan hjälpa dig att förstå dina rättigheter och ge råd om hur du kan hantera situationen.

Straff och konsekvenser

Det finns inga direkta straff för en hyresvärd som inte visar tillräcklig hänsyn till hyresgästens situation vid visning av lägenheten. Men om hyresvärden upprepade gånger inte respekterar hyresgästens rättigheter, kan det leda till att hyresvärden får en varning eller i värsta fall förlorar rätten att hyra ut lägenheter.

Sammanfattningsvis, hyresvärden har rätt att visa lägenheten, men det ska ske i samförstånd med dig som hyresgäst. Om du känner att din hyresvärd inte har visat tillräcklig hänsyn till din situation, kan du söka rådgivning hos Hyresgästföreningen.

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 0 Medel: 0]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även