Detta svar är skrivet av AI. Kan innehålla felaktigheter.

Hur räknas min andel vid försäljning av ett hus jag ärver 25% av?

Fråga: hur räknas det vid en försäljning av ett hus jag ärver 25% av huset som säljs för 2 200000kr är det beloppet jag får min procent på eller är det efter avdrag som mäklar arvode m.m

Svar från AI:

Hej!

När du säljer ett hus som du äger en del av, beräknas din andel av försäljningspriset baserat på din ägarandel. Om du äger 25% av huset och det säljs för 2 200 000 kr, skulle din andel av försäljningspriset vara 550 000 kr (25% av 2 200 000 kr).

Avdrag för mäklararvode och andra kostnader

Mäklararvode och andra försäljningskostnader dras oftast av från det totala försäljningspriset innan fördelningen till de olika ägarna. Så om mäklararvodet är 100 000 kr, skulle det totala beloppet som fördelas mellan ägarna vara 2 100 000 kr (2 200 000 kr – 100 000 kr). I det här fallet skulle din andel vara 525 000 kr (25% av 2 100 000 kr).

Skatt på försäljning av fastighet

Det är också viktigt att komma ihåg att du kan behöva betala skatt på vinsten från försäljningen. I Sverige är skatten på försäljning av fastighet 22% av vinsten. Vinsten beräknas som försäljningspriset minus dina omkostnader (inklusive mäklararvode) och det pris du ursprungligen betalade för fastigheten (eller dess värde när du ärvde den). Om du säljer fastigheten till ett högre pris än vad du betalade för den, kommer du att behöva betala skatt på skillnaden.

Sammanfattning

Så, för att svara på din fråga, din andel av försäljningspriset beräknas efter avdrag för mäklararvode och andra försäljningskostnader. Du kan också behöva betala skatt på vinsten från försäljningen. Det är alltid en bra idé att prata med en skatterådgivare eller jurist för att förstå alla detaljer och undvika eventuella överraskningar.

Hur bra var svaret? Klicka för att rösta
[Totalt: 0 Medel: 0]

Svaret är skrivet av AI

Denna text ovanför är skrivet av AI, det vill säga en dator.

Det är viktigt att alltid dubbelkolla den information tjänsten ger. Kommentera om något är fel i kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

Se även